Je hebt vast een (financieel) doel in je leven. Misschien wil je eerder stoppen met werken of je wilt je kinderen helpen met de eerste aankoop van hun huis. Waarschijnlijk zet je daar geld voor opzij, toch? Maar, met sparen alleen haal je je doel waarschijnlijk nooit. Hoe dat kan? Naast de lage spaarrente krijgen we bijvoorbeeld ook minder hulp van de overheid. Daardoor krijg je minder pensioen (AOW) en ben je genoodzaakt zelf extra vermogen op te bouwen. Moet je je hier zorgen over maken? Nee. De meeste van mijn lezers hebben tijd genoeg om zich voor te bereiden op een goede toekomst.

Wat moet ik doen om mijn doelen te halen?

Mijn missie is om 10.000.000 mensen te inspireren iets te doen voor hun toekomst. Dit betekent dat ik iedereen gun dat je een fijn leven leidt, maar ook in de toekomst. Daarom zoek ik naar een optimale manier om vermogen op te bouwen voor die doelen in de toekomst. Vaak adviseer mensen te beleggen. Waarom? Dat is simpel. Sparen levert gewoon te weinig op. En als je voor de lange termijn belegt, dan is het risico van beleggen beperkt. Je moet nu eenmaal wat risico nemen om uje financiële doelen te halen. Om je doel te halen, is een aantal zaken belangrijk. Bijvoorbeeld het verlagen van risico door gespreid én periodiek te beleggen. Maar we zijn ook kritisch op kosten en op de verwachtingen die we scheppen. Klinkt logisch. Toch? En toch is er iets wat je doel in de weg kan zitten…

Begonnen met beleggen? Dan is dit het grootste risico

Jouw emotie! Door beslissingen niet rationeel te nemen, vergroot je de kans om je doel niet te halen. Dit komt dus vooral voor bij beleggers die geen begeleiding krijgen van een adviseur. Zij handelen namelijk vanuit angst of vals optimisme. Daardoor maken ze beleggingsblunders. Ik heb zo een schets van zo’n emotionele cyclus, zodat je niet dezelfde blunders maakt!

Kijk hieronder. Je beleggingsrekening is net geopend. De beurs stijgt… Volg de lijn op de afbeelding. Je ziet de beurs stijgen, dus je bent al snel enthousiast: “Wow dit is zo gek nog niet!” Een kort moment van euforie volgt en je besluit meer te gaan beleggen dan verstandig is. Je koopt bij op het hoogtepunt van de beurs, als de beleggingen juist duurder zijn.

Emo
Bron: NNEK Vermogensbeheer – www.nnek.nl

Maar elke stijging kent een…

Daling. Precies! Zo gaat dat altijd op de beurs. Het kent pieken en dalen. En dus na het moment van euforie daalt de beurs iets en ontstaat een gevoel van bezorgdheid en ontkenning: “Het ziet er minder rooskleurig uit, maar de beurs gaat vast niet lager zakken…”

Helaas. De beurs zakt nóg verder. Langzaam verandert je emotie in wanhoop en gaat deze bij een verdere daling over in radeloosheid: “Ik had er eerder uit moeten stappen!”

Dan volgt een complete depressie en de grootste beleggingsblunder wordt gemaakt: “Verkopen. Zo snel mogelijk!” Je verkoopt al je beleggingen op het punt dat ze het minste waard zijn…

Je kunt het niet laten

Na de verkoop, op het dieptepunt met maximaal verlies als gevolg, gebeurt iets anders interessants. Je blijft de beurs stiekem volgen. Net zoals een wintersporter die na zijn vakantie kijkt of er nu wél goede sneeuw valt. Onzinnig, want je gaat niet meer op wintersport. Dus waarom kijken?

Je ziet de beurs stijgen en krijgt hoop. En na een verdere stijging, als je weer genoeg vertrouwen in de beurs hebt gekregen, besluit je toch maar weer te gaan beleggen. En dat op het hoogtepunt van de beurs, als de beleggingen weer duurder zijn. En zo begint de cyclus weer van vooraf aan.

Hoe voorkom je deze beleggingsblunders?

Hier komt de toegevoegde waarde van een financieel adviseur om de hoek kijken. Met professionele begeleiding behaal je namelijk tussen de 3 en 4 procent meer rendement (deze onderzoeken kun je zelf Googelen).

De adviseur helpt je de juiste keuzes te maken, maar ook om de juiste verwachtingen te scheppen. Als je gaat beleggen, dan moet je op korte termijn rekening houden met hele grote pieken en dalen. Maar op de lange termijn wordt je beloond voor het lopen van risico.

De vergoeding van je adviseur is een soort verzekeringspremie. Hij of zij verzekert je tegen je eigen emotionele beslissingen. Waarom? Omdat ik graag wil dat jij ook later een fijn leven leidt, zonder zorgen over geld.

Doe je mee? Deel dit artikel en help samen zoveel mogelijk mensen aan een betere (financiële) toekomst.

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?