Op vrijdag 6 september kwam Staatssecretaris Snel van Financiën met een nieuw voorstel voor de belasting over vermogen. Dit werd met gejuich ontvangen. Eindelijk geen belasting meer over het spaargeld.

Maar is dit voorstel wel zo goed? Laten we eens bekijken hoe dit zit.

Sparen
Het argument om de belasting te veranderen is dat het oneerlijk werd gevonden dat mensen belasting moeten betalen over hun spaargeld. In mijn optiek is dat bijna nooit zo, omdat in de huidige situatie een vrijstelling is van ruim 30.000 per persoon. Een gezin betaalt dus tot een vermogen van 60.000 geen belasting. De vraag is of je meer zou moeten sparen.

Het antwoord is heel vaak nee. Sparen levert namelijk altijd verlies op. Dit komt door inflatie. Slechts zelden is op termijn de rente hoger dan de inflatie. Dit betekent dat je koopkracht jaarlijks daalt en dat de rente dit niet compenseert. Dus sparen is goed voor zaken op de korte termijn (je buffer en geplande uitgaven), maar voor dingen die je later wilt doen is het slecht. Denk aan extra geld voor een goed of vervroegd pensioen. Geld om zorg in te kopen. Vermogen om je kinderen een extra zetje te geven met hun eerste woning of studie.

Beleggen
Vaak gaan mensen beleggen omdat hun vermogen moet groeien. Niet voor de groei, maar omdat ze die dromen hebben, zoals een vervroegd pensioen. Ook een grote reis later met de hele familie of je kinderen helpen bij de aankoop van een eerste woning zijn dromen die mensen graag bereiken. Om het nog niet eens te hebben over extra vermogen om überhaupt een goed pensioen te hebben. Beleggen betekent een kans op het halen van die dromen. Met onzekerheid over de opbrengst, maar met een grotere kans dan op de spaarrekening.

Het nieuwe voorstel prikt direct een groot aantal van deze dromen lek. Ze worden onhaalbaar.

Onhaalbare dromen
Wel of geen belasting, sparen kost geld door de inflatie. Maar weinig mensen kunnen zich veroorloven zoveel per maand of eenmalig opzij zetten om hun droom te halen. Doordat je geen rendement maakt is het simpelweg te duur. Vergelijk dit maar met de rente op een lening. Hoe hoger de rente, hoe minder je kunt lenen. Met opbouwen werkt dit hetzelfde. Hoe hoger de rente hoe minder je hoeft in te leggen om je bedrag bij elkaar te krijgen. Hoe lager, hoe meer.

Stel je wilt over 25 jaar 100.000 bij elkaar sparen. Zie de rente en de inleg per maand.

RenteMaandelijkse inlegEenmalig inleggen
0,0%333,-100.000,-
0,5%313,-88.277,-
1,0%293,-77.977,-
1,5%275,-68.921,-
2,0%257,-60.593,-
2,5%241,-53.939
3,0%225,-47.761,-
3,5%210,-42.315,-
4,0%196,-37.512,-

Hoe lager de rente, hoe hoger je inleg. Als je die inleg niet kunt missen, dan moet je dus meer rendement maken. Beleggen is daardoor vaak een noodzaak om je dromen waar te maken.

In het nieuwe voorstel ga je belasting betalen over je gehele vermogen als je meer dan +/- 30.000 per persoon hebt. Dan wordt gekeken of dat geld gespaard of belegd wordt. Over je spaargeld wordt je geacht 0,09% rente te krijgen, terwijl je beleggingen 5,33% zouden moeten opleveren. In bijna alle gevallen wordt groei van vermogen onmogelijk gemaakt.

Want als je een voorzichtige belegger bent dan is 5,33% nooit het rendement dat je haalt. Sterker nog je moet veel risico nemen om 5,33% rendement te maken. De belasting is 33%. Het kost je dus 5,33% * 33% = 1,76% per jaar. Tel daar de inflatie (2-3% per jaar) bij op en ook de meeste beleggingen leveren nauwelijks vermogensgroei op.

Weg dromen… want meer inleggen per maand of eenmalig is vaak geen optie.

Wat moet je doen?
Tja je moet veel meer gaan inleggen om dezelfde opbrengst te krijgen of je moet veel meer beleggingsrisico nemen om je dromen waar te maken.

Het klinkt leuk; ‘geen belasting over je spaargeld’. Maar in dit geval zijn de meeste Nederlanders dus zelf de dupe. Vergeet een goed pensioen, vervroegd pensioen of appeltje voor de dorst.

Mijn advies voor nu? Maak bezwaar tegen dit voorstel, want je dromen zijn ineens een stuk verder weg. En zoek daarnaast een onafhankelijk financieel planner, die je helpt met de juiste financiële keuzes.

Ik help je graag! (Geef zelf geen advies, maar ik ken veel onafhankelijk adviseurs.)

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Ik geloof dat iedereen een leuk en fijn leven wilt leiden. Nu en straks. Genieten van de momenten nu en ook voorpret voor de toekomst. Om dit financieel vol te houden is het noodzakelijk slim om te gaan met je geld. Het lijkt me gaaf om je daarbij te helpen. Daarom maak ik de podcast ‘Je Geld en of Je Leven’ en geef ik veel presentaties.

Vind je dit artikel interessant? Deel het vooral. Dank je wel!

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?