De laatste decennia is door de babyboomgeneratie een enorm vermogen opgebouwd. Door stijgende welvaart en oplopende huizenprijzen heeft deze generatie het meeste vermogen ooit.

Goede beursresultaten en prima pensioenregelingen zorgen dat op termijn een enorme overdracht van vermogen gaat plaatsvinden. De meeste mensen willen dit goed regelen, maar hoe?

Er is een probleem. We praten nauwelijks over geld in de familie. Dit is een probleem want het geld gaat uiteindelijk echt van de ene generatie naar de volgende. Of je dit nu wilt of niet.

Door het niet te bespreken ontstaan vaak onnodige situaties. Onderzoek uit de VS laat zien dat een derde van de mensen die een grote erfenis ontvangt binnen twee jaar schulden heeft.

En 70% van de erfenissen bereikt uiteindelijk de kleinkinderen niet. Kort gezegd de ontvangers worden vaak overvallen door het vermogen dat ze krijgen en geven het te snel uit.

Een andere ongewenste omstandigheid is dat de huidige generatie een groot deel van het vermogen niet meer gaat gebruiken. Een grote groep ‘ouderen’ heeft het geld op een spaarrekening staan en dat kost per 10.000 zomaar 200-300 per jaar aan koopkracht. Na een jaar of 10 is die 10.000 dus zomaar gedaald naar 7.000-8.000.

Stel je voor dat het bedrag groter is. Dit is zonde, omdat de volgende generatie het geld niet direct nodig heeft en de koopkracht dus in stand moet blijven. Nadenken over een strategie om het belangrijke kapitaal te beschermen is dus nodig.

Het belang van financiële planning neemt toe. Aan de ene kant om te zorgen dat de gesprekken binnen de familie gevoerd worden. Samen met een onafhankelijke persoon is het makkelijker over geld praten dan tussen ouders en kinderen alleen.

De adviseur kan een onderbouwd plan opstellen waarbij de overdracht van vermogen zowel fiscaal als financieel goed geregeld wordt. Verder zorgt een gesprek voor een aantal andere voordelen.

Waarde van geld wordt duidelijk

Wachten tot een gesprek over geld op het sterfbed is niet verstandig. Beter is om op tijd met de familie te praten over wat geld betekent en hoe jij als ouder vindt dat er mee om gegaan moet worden.

Geef aan hoe je vindt dat de volgende generaties het geld kunnen besteden. Of dit alleen aan vakanties is of aan het helpen van de kinderen maakt natuurlijk niet uit. Help je kinderen en kleinkinderen door je wensen te delen.

Financieel inzicht ontstaat

Bespreek met je kinderen (en kleinkinderen) welk bedrag mogelijk hun kant op komt. Hoe vind jij dat zij hiermee moeten omgaan?

Bereid ze voor als het bedrag significant is en betrek kinderen al door eerder te schenken of door samen te bespreken hoe het geld gebruikt kan worden.
Op deze manier verklein je de kans dat een grote nalatenschap tot problemen leidt.

Het kapitaal kan in stand blijven

Als het vermogen dusdanig groot is dat het naar verwachting niet volledig opgaat tijdens je eigen leven, is het verstandig een manier te verzinnen om de waarde in stand te houden.

Door de lage spaarrente en hogere inflatie en belasting gaat de koopkracht van spaargeld snel achteruit. Het uithollen van het familiekapitaal gaat dan onnodig snel. Een goed financieel plan geeft rust en inzicht en zorgt dat een deel van het vermogen mogelijk belegd kan worden of geïnvesteerd mag worden in vastgoed.

Ook kan blijken dat je nu al een deel kunt schenken aan kinderen en kleinkinderen zonder zelf financiële problemen te krijgen.

Het maakt niet uit of het bedrag groot of klein is. Ik vind dat we met elkaar de verantwoordelijkheid hebben om zorgvuldig om te gaan met je vermogen.

Soms is generaties lang vermogen opgebouwd of is door hard werken een kapitaal vergaard. Dit vraagt om een gedegen plan voor de toekomst.

Ik help je graag bij het gesprek over geld tussen de generaties en met een onderbouwd financieel plan voor de familie.

Ik geloof dat iedereen een leuk en fijn leven wilt leiden. Nu en straks. Genieten van de momenten nu en ook voorpret voor de toekomst. Om dit financieel vol te houden is het noodzakelijk slim om te gaan met je geld. Het lijkt me gaaf om je daarbij te helpen. Daarom maak ik de podcast ‘Je Geld en of Je Leven’ en geef ik veel presentaties.

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Vind je dit artikel interessant? Deel het vooral. Dank je wel!

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?