Regelmatig vertel ik dat mijn droom is 10.000.000 mensen te inspireren iets te doen voor hun eigen toekomst. “Oh waarom?” krijg ik dan terug. Ik doe dit omdat ik overtuigd ben dat het leven geen generale repetitie is en dat je dus zowel nu moet leven, maar ook rekening moet houden dat je oud wordt.

In Nederland is de levensverwachting 81,5 jaar. Dus dan betekent dat je nog 15 jaar leeft nadat je AOW ingaat. Zou het niet lekker zijn als je dan ook nog prettig leeft? En nee je normale AOW en pensioen is vaak niet genoeg. Dit komt door de lage rente en het feit dat het niet meer betaalbaar wordt om voor zoveel ‘oudjes’ AOW en pensioen op te hoesten. Dus moet je zelf ook wat gaan opbouwen. En wel zo snel mogelijk. Maar dit is lastig.

Klein probleempje
Door ons brein is het nogal lastig om na te denken in de toekomst. Sterker nog je hebt een zeer sterke voorkeur voor het NU. Logisch wel want toen je vroeger op de savanne liep en een gazelle huppelde voorbij dan vind je die. Je ging natuurlijk niet denken; ‘joh die zie ik over 3 weken wel weer en als die dan ietsje dikker is, pak ik hem dan wel’. Nee natuurlijk niet. Je schoot direct dat arme beestje en gooide het op het je vuurtje.

Dat denksysteem hebben we nog steeds en dus geven we geld liever direct uit, dan het weg te zetten voor later. Het is een beetje zoals gezond leven. We weten dat het goed voor ons is, maar veel van ons stellen sporten en een ander eetpatroon uit tot morgen en morgen en morgen.

Dus dit kleine probleempje zorgt dat we niets doen voor ons pensioen, terwijl het lekker goedkoop is als je op tijd begint. Stel je hebt 300.000,- nodig voor je pensioen. Hoeveel kost dit per maand? Even rekenen:

Rendement30 jaar25 jaar20 jaar15 jaar10 jaar
1%715,-880,-1.129,-1.545,-2.377,-
3%517,-675,-916,-1.323,-2.146,-
5%366,-510,-736,-1.128,-1.936,-
7%255,-381,-588,-959,-1.744,-

Hoe eerder je begint hoe beter het voor je is. Waarom? Omdat het je gewoon minder kost!

Wat is handig om te doen?
Eerst het slechte nieuws. We worden gemiddeld dus 15 jaar ouder dan onze pensioendatum en hebben daarvoor extra geld nodig. Dit geld wil je ook kunnen uitgeven dus alles in je huis stoppen is ook niet alles.

Het goede nieuws? Je kunt heel makkelijk starten. Begin direct met een maandelijkse inleg op een spaar- of beleggingsrekening. Hoeveel je wilt/kunt inleggen maakt niet uit, want het gaat om een begin. Het starten van een nieuw patroon is het belangrijkste. En je realiseert dat je bezig bent voor jezelf. Dat je het ‘recht’ in eigen hand neemt. Dit is een krachtig gevoel van trots! Ik adviseer je bij een langere looptijd meer risico te nemen, zodat je meer rendement ontvangt. Dit maakt de kans op een goed pensioen groter. Laat je adviseren door een financieel adviseur (Ik kan er genoeg aanbevelen).

Kies je eigen pad en regel je eigen toekomst!

Ik geloof dat iedereen een leuk en fijn leven wilt leiden. Nu en straks. Genieten van de momenten nu en ook voorpret voor de toekomst. Om dit financieel vol te houden is het noodzakelijk slim om te gaan met je geld. Het lijkt me gaaf om je daarbij te helpen. Daarom maak ik de podcast ‘Je Geld en of Je Leven’ en geef ik veel presentaties.

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Vind je dit artikel interessant? Deel het vooral. Dank je wel!

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?