Doe je mee aan de postcodeloterij? Ik wel en ik zal je eerlijk zeggen dat het is omdat ik bang ben dat de buren winnen en ik niet. Treurig natuurlijk, maar wel veelvoorkomend gedrag.

Dit komt voort uit de idee dat we geen spijt willen voelen in de toekomst. Als ik niet mee doen en die miljoenen vallen inderdaad op mijn postcode, dan baal ik als een stekker dat ik niet mee deed. Dus doe ik mee… Winnen? Ja zeker soms een ijsje of een oude film.

Dit gedrag komt veel voor en is laatst mooi in beeld gebracht door Business Insider. Ze spraken in Amerika mensen op straat aan die net een lot hadden gekocht voor de Powerball loterij. Die absurde loterij waarbij je soms honderden miljoenen wint. De onderzoekster vroeg aan mensen die net een lot hadden gekocht of ze dit wilden verkopen aan haar. Voor meer dan de prijs van het lot. Soms bood ze zelfs twee keer zoveel. Wat denk je dat de meeste mensen deden?

Hoe maken we deze keuze?
Veel keuzes die we maken baseren we op de incomplete informatie die we hebben. Zodra nieuwe informatie beschikbaar komt na onze keuze voelen we soms spijt. Stel je koopt de nieuwste telefoon en een dag later komt een nieuwere versie uit. Of je hebt een mooie jas gekocht die een week later voor de helft in de etalage hangt. Balen!

Dus als we keuzes maken voor de toekomst nemen we mogelijke teleurstelling en spijt mee in onze beslissing. Dit deden de mensen op straat ook, want 11 van de 14 wilden niet verkopen. Wat in essentie absurd is, want je draait je om, koopt een nieuw lot en hebt nog geld over ook. Directe winst.

Maar wat nou als het verkochte lot goed was voor de loterijwinst? Die gedachte alleen al zorgt dat mensen hun lot bij zich willen houden. Vreemd en toch komt dit vaker voor dat je denkt,

Andere voorbeelden
Het komt regelmatig voor dat mensen een kapotte auto blijven repareren ondanks dat de kosten hoger worden dan de aanschaf van een nieuwe auto. Franse en Engelse politici bleven geld pompen in de ontwikkeling van de Concorde ondanks dat al bekend was dat het een economische flop was. Maar besluiten te stoppen, betekende direct toegeven dat je fout zat. En dat geeft een gevoel van spijt en dat willen we niet.

Ook beleggers tonen dit gedrag te vaak. Mensen die zelf beleggingskeuzes maken houden te lang vast aan matige beleggingen, omdat ze geen verlies willen realiseren op hun eigen aankoop. Ondanks dat rationeel compleet duidelijk is dat een ander type belegging het beter kan doen. Het gevolg is dat het rendement tegenvalt en dat zorgt dat je pensioen of de studie van de kinderen verder uit beeld raakt.

Wat kun je doen?
Zoals altijd adviseer ik bij belangrijke beslissingen een professional in de hand te nemen. Laat iemand je bijstaan die je ratio is. Iemand die je vertelt dat een papiertje met willekeurige nummers erop niets meer of minder waard is dan een ander papiertje met willekeurige nummers. Hetzelfde geldt als je beslissingen neemt voor je (financiële) toekomst. Zorg voor begeleiding, want zoals je weet maakt dit je keuzes aanmerkelijk beter!

Kies je eigen pad en regel je eigen toekomst!

Ik geloof dat iedereen een leuk en fijn leven wilt leiden. Nu en straks. Genieten van de momenten nu en ook voorpret voor de toekomst. Om dit financieel vol te houden is het noodzakelijk slim om te gaan met je geld. Het lijkt me gaaf om je daarbij te helpen. Daarom maak ik de podcast ‘Je Geld en of Je Leven’ en geef ik veel presentaties.

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Vind je dit artikel interessant? Deel het vooral. Dank je wel!

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren actie te ondernemen voorr hun (financiële) toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner en lees mijn boek!

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?