Recent las ik het boek van James Clear over het veranderen van gewoontes. Hij beschrijft een voorbeeld over mensen die willen stoppen met roken. Een interessant concept komt aan de orde.

Het gaat niet om wat je wilt veranderen, maar om wie je wilt zijn. In plaats van ‘ik wil….’, wordt het ‘ik ben…’. Wat betekent dit?

Het gaat om je identiteit. Hoe zie je jezelf en hoe uit dat zich? Als ik terug kijk naar mijn bescheiden sportcarrière dan realiseer ik me dat ik mezelf zag als topsporter. Dit was misschien vreemd want ik hockeyde bij een kleine club die op het vierde niveau in Nederland speelde. Weinig topsport aan. En toch zorgde ik dat ik de avond voor de wedstrijd op tijd naar bed ging. Dat ik in de zomervakantie weken voor de competitie terug kwam en dat ik zelf mijn eigen loopschema bedacht. Ook heb ik uren op het veld mijn techniek staan trainen. Waarom? Nou niet omdat iemand dat van mij verlangde. Ik wilde het zelf. Ik zag mezelf als topsporter.

Dat ik na jaren mijn persoonlijke top bereikte door derde van Nederland en Europa te worden met mijn hockeyteam begon dus jaren daarvoor. Ik zag mezelf als topsporter en deed alles wat ik dacht dat zo’n persoon zou doen. Van het analyseren van video’s van Nederlands elftal spelers tot oefeningen doen om sterker te worden. Van op tijd naar bed tot een goede voorbereiding op een wedstrijd.

Dit lijkt misschien veel op ‘ik wil topsporter worden’, maar het is fundamenteel anders als je zegt ‘ik ben topsporter’. Als je zegt ‘ik wil…’ dan ben je het nog niet en dat betekent onbewust dat je gedrag ook niet zo hoeft te zijn.

Dat zie je dus bij rokers die willen stoppen. Als ze een sigaret aangeboden krijgen zeggen ze ‘nee dank je ik probeer te stoppen met roken’. Dit betekent eigenlijk dat ze een roker zijn die wil stoppen. Terwijl als je zegt ‘nee ik rook niet’ dan zeg je ik ben iemand die niet rookt. Misschien zelfs iemand die gezond leeft. Een klein verschil met een enorme impact. Als je een gezond iemand bent dan neem je de trap in plaats van de lift. Dan fiets je in plaats van de auto te pakken en dan ga je naar de sportschool als je geen zin hebt. Waarom? Simpel. Dat past bij je identiteit van een gezond persoon.

Als je dus zaken wilt veranderen, begin dan eens met te bepalen wie je eigenlijk wilt zijn. Wil je een boek schrijven? Zeg dan dat je een schrijver bent. Gedraag je alsof je een schrijver bent. Doe dingen die je moet doen om een schrijver te zijn. Zo kun je veel zaken benaderen.

De vage ‘law of attraction’ speelt dan ook nog mee. Dit concept zegt dat waar je mee bezig bent en waar je in gelooft ook je kant op komt. Gek genoeg heb ik zelf best vaak ervaren dat dit werkt. Misschien herken je dat je denkt aan iets dat je wilt en dat je op korte termijn ineens gebeld wordt door iemand die je een stap dichterbij dat doel brengt. Dit is een voorbeeld van deze wet.

Kortom: stel je zelf de volgende vragen:

Wie ben ik? Hoe wil ik dat mensen me zien? Welke eigenschappen en kwaliteiten heeft mijn ideale ik? Wat moet ik meer doen om mijn identiteit te bevestigen?

Voer de antwoorden op je vragen uit en ik ben overtuigd dat ook jij merkt dat je gewoontes en gedrag veranderen naar je ideale ik!

Succes!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Ik geloof dat iedereen een leuk en fijn leven wilt leiden. Nu en straks. Genieten van de momenten nu en ook voorpret voor de toekomst. Om dit (financieel) vol te houden is het noodzakelijk slimme keuzes te maken. Het lijkt me gaaf om je daarbij te helpen. Daarom maak ik de podcast ‘Je Geld en of Je Leven’ en geef ik veel presentaties.

Vind je dit artikel interessant? Deel het vooral. Dank je wel!

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren actie te ondernemen voorr hun (financiële) toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner en lees mijn boek!

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?