Als jij bent zoals velen, dan heb je doelen. Sommige zijn klein zoals ietsje eerder naar bed gaan of een boek lezen. Andere zijn groot, denk aan het lopen van een marathon of eerder stoppen met werken. Hoe klein of groot je doel ook is, met deze vijf stappen kom je een stuk dichter bij je bed of de finish!

De truc om doelen te halen is om deze op een bepaalde manier aan te vliegen. Niet zomaar beginnen, maar nadenken over de stappen die je zet om te bereiken wat je wilt. Vele onderzoekers, schrijvers en goeroes hebben methodes in kaart gebracht die je helpen eindelijk echt bereiken wat je wilt.

Stap 1 – Zet de juiste doelen
Vorig jaar sprak ik David Hyner. Hij interviewde ruim 250 ‘big achievers’. Mensen die echt iets bereikt hebben, zoals Paralympische medaillewinnaars, succesvolle ondernemers, artiesten en wetenschappers. Ze hebben een ding gemeen. Ze stellen allemaal ‘Big Hairy Goals’. Enorme doelen, die je denkt nooit te bereiken. Deze grote doelen mogen emotioneel en gek zijn. Als ze maar niet S.M.A.R.T. zijn. Dat is namelijk slechts een manier om bepaalde stapjes richting je doel te zetten. Wat wel handig is om je doel echt in te beelden. Zie voor je hoe het is als je het doel bereikt. Dit creëert een beeld in je hoofd dat blijvend is en dat je helpt in beweging te blijven.

Mijn BHG?

10.000.000 mensen inspireren iets slims te doen voor hun toekomst.

Stap 2 – Maak een plan
Een doel is als de bestemming. Vaak heel inspirerend en motiverend, maar het gaat om de reis ernaartoe. Je doel bereik je niet zomaar, een plan is nodig. Dus schrijf alle stapjes die je moet zetten op en ga daar mee starten. Vergeet niet ook een strategie op te schrijven voor tegenslagen. Wat ga je doen als iets mislukt of anders uitpakt dan je dacht? Bereid je voor! Beleg je voor je pensioen? Plan wat je doet als de beurs daalt.
Een voordeel van een ‘routebeschrijving’ is dat je telkens weer een goed gevoel krijgt als je iets kan afvinken van je lijst!

Stap 3 – Betrek anderen en je toekomstige zelf!
Alleen is maar alleen. Dus betrek anderen bij je grote enorme doel. Vertel hen wat je aan het doen bent en wat je wilt bereiken. Dus schrijf je doel op en geef dat aan mensen. Als deze mensen je ook nog eens regelmatig vragen naar je voortgang heb je 33% meer kans je doel te halen aldus onderzoek. “Hoever ben je met de voorbereiding op de marathon?” “Uh, ik heb nog niets gedaan…” Dit voelt niet lekker toch?
Doe jezelf een plezier en schrijf jezelf ook een brief. En laat die over een jaar bezorgen. Je gaat op deze manier commitment aan met jezelf en anderen en dit is een krachtige strategie om in beweging te blijven!

Stap 4 – Doe elke dag iets!
Leer door te doen! Pas op met teveel nadenken en te weinig doen. Maar blijf in beweging richting je doel. Kleine stapjes zijn genoeg. Sterker nog die zijn vaak beter, omdat ze minder wilskracht vereisen. Elke dag een pagina schrijven leidt tot een boek. Elke dag een kilometer rennen leidt tot een gezonder gewicht. Elke dag …. <vul maar in>…. leidt tot. Door elke dag iets te doen wordt het een routine en gewoonte en zo bereik je nog makkelijker je doel!

Stap 5 – Evalueer
Kies elke week een moment om terug te kijken. Wat heb je gedaan om dichter bij je doel te komen? Wat ging goed en wat kan beter? Wees trots op zaken die je bereikt. (Toen ik 1.000 boeken verkocht had, moest mijn vrouw me bijna dwingen dat te vieren.) Als je moeite doet en je komt ergens waar je niet gedacht had te komen, dan moet je daar echt aandacht aan besteden. De reis is namelijk net zo belangrijk als de bestemming!

Deze makkelijke stappen helpen je echt sneller naar je gewenste doel. Of dit nu is eerder stoppen met werken, een boek schrijven of een opleiding afronden. Doorloop stap 1 tot en met 5 en het gaat ook jou lukken!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Ik geloof dat iedereen een leuk en fijn leven wilt leiden. Nu en straks. Genieten van de momenten nu en ook voorpret voor de toekomst. Om dit financieel vol te houden is het noodzakelijk slim om te gaan met je geld. Het lijkt me gaaf om je daarbij te helpen. Daarom maak ik de podcast ‘Je Geld en of Je Leven’ en geef ik veel presentaties.

Vind je dit artikel interessant? Deel het vooral. Dank je wel!

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren actie te ondernemen voor hun (financiële) toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner en lees mijn boek!

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?