“Hoe krijg ik nu het beste rendement?”. Dit is de meest gestelde vraag aan mij sinds ik werk als beleggingsadviseur. De gouden vraag waar iedereen het antwoord op wil.

In de vele lezingen die ik mag geven over geld en gedrag komt de vraag ook naar voren. Bij NNEK Vermogensbeheer geven we zelfs een gouden tip. Met die tip verdien je altijd geld op de beurs! 

Maar nu kwam ik een verhaal tegen dat je eenvoudig uitlegt wat je moet doen!

Het verhaal gaat over Grace Goner die enorm opvalt door haar bijzondere verhaal. Grace werd wees toen ze 12 jaar oud was. Ze leefde een simpel leven, werkte haar hele carrière als secretaresse en woonde in een klein huis in de VS. Ze had geen auto en was zuinig voor zichzelf en soms gul voor mensen om haar heen. 

Grace overleed in 2010 en ze liet een vermogen van 7 miljoen dollar na aan haar oude school. Mensen in haar omgeving waren verbaasd. Waar kwam dat geld van Grace vandaan? Had ze een duister verleden of iets gedaan wat niemand wist?

Maar nee. Geen geheimen of geen bijzonderheden, het bleek erg simpel. Grace had discipline. Meer dan 75 jaar lang zette ze een beetje geld opzij van haar magere inkomen. Dit geld belegde ze. Punt.

Een paar weken na haar dood, kwam een ander beleggingsverhaal in het nieuws.

Richard Fuscone, een voormalig topmanager van Merrill Lynch, vroeg persoonlijk faillissement aan. Fuscone was niet zoals Grace. Nee hij was hoog opgeleid op Harvard en de University of Chicago en hij was zo succesvol met zijn beleggingen dat hij op z’n 40ste met pensioen ging om zijn persoonlijke en charitatieve doelen na te streven. 

Zijn persoonlijke vermogen ging echter bergafwaarts in de crisis door hoge leningen en moeilijk verkoopbare beleggingen. Hij verklaarde voor de rechter: “Ik ben kapot gegaan door de financiële crisis.”

Wat is nu het meest opvallende aan deze twee verhalen? Simpel, dit kan nergens anders gebeuren dan in de financiële wereld. In elke andere sector is iemand die ervaring heeft en hoogopgeleid is beter in dat vak, dan iemand zonder opleiding of ervaring. Het is ondenkbaar dat een ongeschoolde piloot beter vliegt dan een piloot van KLM. Denk je dat jij een betere orthopeed bent dan een afgestudeerde orthopeed van het Erasmus Medisch Centrum? Nee natuurlijk niet, dat is niet mogelijk.

Dit gebeurt dus wel in de beleggingswereld.

De grote vraag is hoe dit kan. Het antwoord is simpel. Het gaat niet over de kennis van beleggen. Het gaat over de kennis van de mens. Beleggen is simpel (doe wat Grace deed):

  1. Begin!
  2. Stort regelmatig bij
  3. Beleg simpel
  4. Houd vast aan je plan
  5. Let op de kosten

Eitje dus! Waarom gaat het dan toch mis? Dit komt omdat veel vermogensbeheerders en beleggingsadviseurs heel ‘belangrijk’, ‘moeilijk’, ‘gewichtig’, ‘stoer’, ‘deskundig’ etc doen over hun beleggingen. Dus gaan ze beleggen in te weinig aandelen, niet dagelijks verkoopbare beleggingen, moeilijke hedgefunds, dure investeringen etc.

Wat zouden ze moeten doen? Je aan jouw plan houden. Je belegging in balans houden. Communiceren over je doelstelling in plaats van je rendement. Je aanspreken op je gedrag.

Dat is alles. Beleg, doe het simpel en blijf gedisciplineerd.

De komende maanden zal ik aandacht besteden aan een groot aantal vooroordelen en gedragsfouten die zorgen dat je een slecht rendement haalt. Verwacht geen onzin over de beste beleggingsoplossing, maar over de fouten die je moet voorkomen.
(Zoek je toch een goede beleggingsoplossing? Vraag je adviseur naar NNEK Vermogensbeheer ;-))

Wil je meer weten? Dat snap ik. Drie manieren om dit op te lossen;

  1. Koop mijn boek Net Iets Slimmer. 36 hoofdstukken over je gedrag! Of koop Genoeg en lees hoeveel geld je nodig hebt voor de rest van je leven.
  2. Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang vast een gratis e-boek
  3. Lees eerdere artikelen en luister mijn podcasts.

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop onderaan dit artikel! Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?