Wat is het belangrijkste is je leven, dat je maar beperkt hebt?

In mijn werk begeleid ik veel professionals die mensen helpen met het in orde maken van hun financiën. Denk hierbij aan het regelen van een hypotheek, inrichten van een beleggingsportefeuille of de financiële toekomst in beeld brengen.

Belangrijk werk, omdat het je veel rust geeft. Onderzoek laat zien dat naast ongezondheid, financiële onrust voor de meeste stress zorgt. De meeste adviseurs zijn bezig om het geld optimaal in te zetten voor hun klanten.

Maar is dat wat jij ook echt wil?

Het antwoord op de eerdere vraag is natuurlijk tijd. Time is running out en vanaf het moment dat je geboren wordt neemt het nooit meer toe. Geld aan de andere kant is oneindig en kun je altijd blijven verdienen.

In een artikel van Business Insider staat scherp uitgelegd dat we steeds vaker de nadruk op het verkeerde leggen. Hoeveel mensen ken jij die op vrijdagavond te moe zijn om nog iets leuks te doen? Hoe vaak zitten je eigen twee vrije dagen (weekend) vol met verplichtingen van anderen?

Wist je dat 76% van de Amerikanen zondagavond blues hebben? Dit betekent dat ze met tegenzin naar de werkweek kijken. Zou dit in Nederland heel anders zijn? We kijken gemiddeld in ons land meer dan drie uur per dag televisie. Dus je komt van je werk en ploft op de bank voor DWDD of Netflix. Dan ga je slapen en de dag begint opnieuw. “De leven” toch?

Geld vs tijd

Zoals je misschien weet word ik vaak uitgenodigd om een lezing te verzorgen over gedrag (en geld). Ik heb dan de eer mensen te mogen vertellen dat geld belangrijk is, want het biedt mogelijkheden. Ons gedrag staat echter in de weg van de juiste beslissingen (zie mijn boek of andere artikelen). Elke lezing probeer ik mensen ook bewust te maken van het feit dat geld niets meer is dan een middel! Ik herhaal, niets meer dan een middel!!


Wat heb je aan al het geld in de wereld, maar geen tijd om het uit te geven? Prachtig hoor een drie keer modaal verdienen, maar wat is het waard als het ook drie keer modaal werken is? Hoeveel tijd heb je met je gezin, familie en vrienden? 

Lessen uit een hospice

De Australische zuster Bronnie Ware heeft een waardevol boek geschreven over de spijt van stervenden. Eén van de meest genoemde “had-ik-maar’s” is “had ik maar niet zo hard gewerkt”. Vlak iemand zijn/haar laatste adem uitblies, kwam het keihard aan. Mijn tijd is op en ik heb veel te weinig tijd besteed aan dingen die belangrijk voor me zijn.

Financieel onafhankelijk

Geld is belangrijk, want het geeft je meer mogelijkheden in de tijd die je hebt. Meer dan dit is het niet. Zonder geld heb je wel tijd, maar andersom niet. Ik gun het je dat je weet wat je wilt. Wat is belangrijk voor jou? Waar besteed jij je tijd graag aan? Waar wil je nog aan beginnen in je leven?

Bekijk je antwoorden eens. Doe je dingen die je belangrijk vindt vaak genoeg? Wat houdt je tegen nieuwe dingen te doen? 

Uiteraard is geld nodig om dingen te ervaren. We moeten ook niet doen alsof we zomaar zonder geld kunnen. Een inspirerende reis naar Azië is duur, minder werken en tijd voor je kinderen kost geld, vaker tijd met je vrienden doorbrengen is niet goedkoop. Ik gun je financieel inzicht, zodat je nu en later kunt doen wat jij wilt. Waar is het leven anders voor?

Gelukkig ken ik genoeg financieel planners die beginnen met die vraag. Ze helpen je met het leven leiden dat jij wilt, omdat ze weten dat het leven geen generale repetitie is. 

Succes met denken!

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?