Update: 16 juni 2019

Het irriteert me mateloos. Rechtzaken over belasting. Al het gezeur over het betalen van belasting. En al helemaal de verkeerde discussie over belasting over je spaargeld.

Let op! Je betaalt helemaal geen belasting over je spaarrekening.

Laatst hoorde ik een columnist op de radio die zeurde over de lage rente op zijn zuur verdiende spaargeld. Hij kwam tot de conclusie dat hij ook nog een belasting moest betalen en dat het allemaal maar schandalig was.

Nederland heeft beste snelwegen ter wereld
NOS 16 september 2016

Allereerst snapt elke weldenkende Nederlander dat zonder belasting ons land niets zou voorstellen. Geen goede wegen, geen sociale voorzieningen, geen stortvloed aan medailles op de Olympische Spelen, geen uitkeringen, geen kinderbijslag, geen goede scholen en ga zo maar door. Dus belasting is goed.

Maar dan de discussie over belasting op spaargeld. Het is kennelijk (volgens allerlei ‘experts’) niet eerlijk dat we met deze lage rente aangeslagen worden voor een veel te hoog verondersteld rendement. Maar let goed op. Je betaalt geen belasting over je spaargeld, omdat je….. een vrijstelling hebt van meer dan €30.000 per persoon. Als je het precies wilt weten: Het is €30.360. Ben je getrouwd of heb je een partner, dan is dit bedrag ook nog maal twee.

Sparen is onzinnig (met teveel geld)

Tijdens de vele presentaties die ik mag verzorgen, stel ik altijd de vraag of mensen sparen en waarom. Veel genoemde antwoorden zijn dan “voor mijn pensioen” of “om mijn kinderen te laten studeren” of “later een appeltje voor de dorst”. De meeste mensen die deze antwoorden roepen hebben nog zeker 20 jaar tot hun pensioen en de kinderen zijn nog onder de 10 jaar. Sparen heeft dan geen enkele zin. Het levert namelijk bijna nooit iets op.

Sparen levert niets op

In dit plaatje toont de paarse lijn het netto resultaat van sparen. Je ziet dat het meestal negatief is. Kortom sparen kost je geld. Is dit nu erg? (Dit plaatje is nog gunstig want in 2019 is het nog negatiever).

Nee natuurlijk niet, want sparen doe je voor maar twee dingen.

Allereerst voor onvoorziene uitgaven. Je weet wel de kapotte wasmachine, lekkage of lekke band. Dit kan morgen gebeuren en dat heb je geld nodig. Uiteraard staat een bedrag gereserveerd op je spaarrekening als buffer. Een tweede reden om te sparen? Verwachte uitgaven op de korte termijn. Stel je wilt volgende zomer lekker op vakantie. Dat geld spaar je natuurlijk. Hetzelfde geldt voor de vervanging van de auto of een aanbouw aan je huis. Misschien spaar je zelfs voor de studie van je kinderen, maar alleen als ze bijna gaan studeren. 

Hoeveel moet ik sparen?

De meeste huishoudens in Nederland sparen. Op de site van Nibud staat een bufferberekenaar waarmee je snel kunt berekenen hoeveel spaargeld je nodig hebt voor tegenvallers. Als je dit bedrag verhoogt met je te verwachten uitgaven voor vakantie, huis of andere korte termijn doel heb je het bedrag dat op je spaarrekening moet staan.

Ik denk dat ook jouw spaarsaldo niet boven de grens van de vrijstelling uitkomt. Goed nieuws dus, want je betaalt geen belasting! Nog steeds levert sparen dan weinig op door geldontwaarding, maar toch.

Wat dan wel te doen?

Hoe zorg je dat je overtollige geld dus niet minder waard wordt? Je voelt het al aankomen, maar je moet gaan beleggen. Is dit een probleem? Nee natuurlijk niet, want je hebt de tijd met de middelen die je over houdt. In feite is al het vermogen naast je buffer en je korte termijn uitgaven bedoeld voor later. Het maakt niet uit of dit een groot bedrag is of geld dat je maandelijks overhoudt. Nu blijkt ook nog dat tijd de beste vriend is van een belegger. Tijd heelt ook hier (bijna) alle wonden. Als je maar kunt blijven zitten en je beleggingen niet hoeft aan te spreken, komt je in het merendeel van alle gevallen tot een mooi positief netto rendement. Ik adviseer je wel iemand die je helpt met het inrichten van je beleggingen. Waarom lees je hier en hier.

Conclusie

1. Sparen is belastingvrij dus niet meer klagen 😉

2. Beleggen doe je met geld dat je nu niet nodig hebt.

3. Vraag een expert om je te helpen met inzicht en een plan.

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?