Waarom werk je? Wanneer voel jij je op je best? Hoe zorg je dat je meer uit het leven haalt? Na het lezen van dit artikel weet je hoe je leuker leeft, gelukkiger kan worden en je geld beter kunt besteden.

De bekende dichter WH Auden schreef ooit over topophilia. Dit begrip werd door Yi-Fu Tuan verder omschreven als “liefde voor een plek of plaats”. Deze sterke emotionele betrokkenheid bij een bepaalde plek is nu wetenschappelijk aangetoond door het Engelse National Trust.

Merel van Vugt - www.woelfpek.nl
Merel van Vugt – www.woelfpek.nl

De hersenactiviteit van proefpersonen werd in een fMRI scan gemeten, terwijl ze plaatjes zagen van plekken of spullen. Dit waren persoonlijke plaatjes met landschappen, huizen of andere locaties en betekenisvolle objecten.  De plekken met bijzondere persoonlijke betekenis toonden de heftigste hersenactiviteit. Vooral de reactie in de Amydala, het deel dat emotionele reacties geeft, was opvallend. De reactie op spullen was aanmerkelijk minder aanwezig.

De proefpersonen gaven in een vraaggesprek ook aan dat de plekken hen een sterk gevoel van rust, ruimte om te denken en volledigheid gaven. Wat betekent dit nu?

Je doet het beter als je dingen ervaart, dan als je ze koopt

Zoals je al eerder in een artikel van me las, zijn ervaringen belangrijker dan spullen. Toch gaan we de komende maand massaal aan de inkoop. Hoe groter de cadeaus in de zak of onder de boom, hoe beter. Mooie nieuwe kleding voor het Kerstdiner en een prachtige mand met versnaperingen van de baas. De sale gaat starten na de Kerst en geheid dat we in de file over de Meent, Kalverstraat of Grote Marktstraat rennen. Op naar de volgende “goedkope” schoen of jas. Eindelijk dat mooie horloge en de nieuwste spelcomputer.

Fout! Het is dus veel slimmer om iemand (jezelf) een ervaring te geven op een bijzondere plek. Deze beleving blijft bij je en roep je in de toekomst makkelijk opnieuw op. Het herleven van de gezellige wandeling of de heerlijke vakantie doet je beter dan het bonnetje van je nieuwe sneakers bekijken. 

Het is lastig toch?

Ik moet toegeven, dat ik ook regelmatig de fout in ga. Toen het succes van mijn boek groter werd, kocht ik een prachtig uurwerk. Een mooie herinnering voor de inspanning om het boek te schrijven. Natuurlijk ben ik daar nog steeds blij mee, maar het weekendje weg met mijn vrouw geeft me nog altijd meer voldoening. We hebben er een handje van om ons succes te laten zien. Dit doen we door dure wijnen, prachtige huizen en Scandinavische kleding. Stuk voor stuk zaken waar je even van geniet. Het blijkt echter dat ons geluk hier niet groter door wordt. Sterker nog, door deze manier van leven neemt je geluksgevoel af. Dit blijkt uit langdurig Japans onderzoek. Het “keeping up with the Jones” (Wat de buurman/vriend/collega heeft, wil ik ook) geeft een gevoel van ontevredenheid.

Streven naar onafhankelijkheid

Genoeg bewijs dus dat je dingen moet doen met de mensen die je leuk vindt. Wanneer heb jij hier voor het laatst over nagedacht? Heeft je financieel adviseur je deze vraag al eens gesteld? Heb jij eigenlijk wel een plan om zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te worden? In Nederland heeft 71% van de mensen hier geen idee van. Terwijl financiële onafhankelijkheid ervoor zorgt dat je kunt doen wat, wanneer en met wie je wilt. En dat is toch wat de meeste mensen willen. Zo bleek al eerder in het artikel over tijd en geld. Vaak komen we pas achter de waarde van tijd als die voor je ogen afneemt. Dan is meestal te laat. Het “had ik maar” is iets wat je niemand gunt. 

Wat te doen?

Dat je tot het einde van dit artikel bent gekomen, geeft aan dat je serieus bent. Wat je kunt doen is het volgende:

  1. Weet wat je gelukkig maakt (niet je partner, kinderen, ouders, vrienden etc)*
  2. Beschrijf welke ervaringen je bij gebleven zijn en waarom.
  3. Beschrijf welke spullen je nog steeds erg blij mee bent.
  4. Maak een plan hoeveel geld je nodig hebt om 1 te kunnen doen.

* Een van de manieren om hierachter te komen is aan de hand van een drietal vragen.

  • Wat zou je doen als geld geen probleem mee zou zijn. 
  • Wat zou je doen als je nog maar tussen de 5 en 10 jaar te leven hebt.
  • Wat had je nog willen doen, als je hoort dat je morgen niet overleeft?

Succes en op naar een fantastisch leven!

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?