Wat gaat er mis tijdens de Nederlandse opvoeding? Wat zijn de gevolgen?

Na dit stukje lezen weet je het en is de titel ineens minder hard dan dat die nu lijkt. 

Want de opvoeding in Nederland is natuurlijk helemaal niet slecht. We hebben de gelukkigste kinderen op de wereld. Dit komt voor een groot deel door onze vrije manier van opvoeden, het overleggen met de kinderen en dat we niet continue alles controleren wat ze doen.

Toch ben ik van mening dat we iets kunnen leren van andere landen als het gaat om het groot brengen van ons als volk. We hebben iets nagelaten dat gaat zorgen voor een enorm probleem de komende decennia. We (Ik, jij, de overheid, de bedrijven, maar vooral ik en jij) doen veel te makkelijk over geld en met name de impact ervan. We weten te weinig over geldzaken en worden er niet in opgevoed. Niet door thuis (we praten niet over geld) en niet op school.

Probleemkinderen

Doordat we te weinig bezig zijn met hoe geld werkt, glijden we langzaam af van modelkind naar probleemkind. We kennen de normen en waarden niet meer en overzien de gevolgen van onze daden niet. Dus doen we niets voor ons pensioen, toekomstige zorgkosten of een tijdelijke werkonderbreking (gedwongen). Het probleem dat dan ontstaat is nu nog niet zichtbaar. Het openbaart zich in de toekomst. Recent onderzoek toont aan dat 37% van onze landgenoten nog steeds denkt dat de overheid wel zorgt voor een goede en fijne oude dag. Ruim tweederde van de mensen doet helemaal niets aan zijn pensioen. Gelukkig denk 46% van de huidige opvoeders wel na over de studie van hun kroost en heeft daarvoor een speciaal potje. 

Als je deze cijfers ziet, ben je mogelijk niet onder de indruk. Maar zie het eens anders. Neem een voetbalteam dat 4-3-3 (4 verdedigers, 3 middenvelders en 3 aanvallers) speelt. Dan heeft alleen de verdediging zijn zaken redelijk op orde. De zeven andere spelers hopen maar dat de verdediging zijn werk goed doet en ook nog de wedstrijd voor ze wint. Want de rest staat in het veld, maar doet niet actief mee. Bizar toch?

Wat moet anders?

Een aantal mensen dat dit leest is verloren. Ze zijn te oud om nog iets te regelen of ze weigeren eigen verantwoordelijkheid te nemen. Dit zijn de mensen die straks klagen over uitgeklede zorg, de mensen die na hun pensioen ineens niet meer op vakantie kunnen en de mensen die bij een tegenvaller geld moeten lenen.

Gelukkig is er een grotere groep die zich zorgen maakt (48%) blijkt uit het eerdere onderzoek. Als jij tot deze groep behoort dan heb je al een belangrijke stap gezet. Je bent bewust geworden dat je iets moet doen. Je hebt zorgen over later en je bent zelf bereid iets te doen. 

Dit is een eerste en belangrijke stap. Laat je informeren over saaie zaken als pensioen, zorg, studie kinderen en maak een plan. Laat je opvoeden over je financiële toekomst. Leer over beleggen, levensverwachting, veranderde zorg, hypotheekrenteaftrek enzovoort.

Maar daar stopt het niet, want ik vind dat jij dan ook de verantwoordelijkheid kunt nemen om anderen bewust te maken. Want hoe meer mensen mee dingen goed doen, hoe makkelijker we de wedstrijd winnen. Help met het heropvoeden van mensen om je heen. Des te bewuster we zijn over ons geld des te beter worden de keuzes die we maken. 

Perspectief

Graag plaats ik dit alles nog even in perspectief. Allereerst Nederland vs De Wereld. We hebben het natuurlijk fantastisch goed. We zijn in staat goede zorg te regelen, pensioen op orde te brengen en onze kinderen te laten studeren in vrijheid. We mogen zeggen wat we willen en doen wat we willen. Hierdoor kunnen we ook nadenken over hoe ons leven het beste kan zijn.

Tegelijkertijd vind ik ook dat we deze positie moeten gebruiken om er het beste van te maken. De kansen die we hebben op een fantastisch leven moeten we niet vergooien. Je leeft maar een keer en maak er het beste van! 

Ik schud mensen graag wakker. Artikelen die daarbij interessant zijn:

Vind je dit artikel iets? Wil je het dan delen? Dank je wel.

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?