Wat denk je? Hele boeken zijn volgeschreven over deze vraag. Echte eenduidige antwoorden zijn er niet, maar we weten inmiddels wel hoe geld een enorme invloed kan hebben op je geluksbeleving!

Zoals Gretchen Rubin (schrijver van The Happiness Project) zegt: “Nee geld kan geen geluk kopen, maar slim gebruik van geld kan zorgen voor extreme bijdrage aan geluk.”

Hele hordes onderzoekers (oa Harvard en Stanford) maken zich druk over dit onderwerp. Een van de opvallende conclusies is dat de wijze waarop we ons geld gebruiken juist niet bijdraagt aan je geluk. Gelukkig zijn er manieren dit te veranderen.

De kunst is om je beperkte middelen op de beste manier in te zetten zodat jij de hoogste geluk beleving krijgt. Toch?

Hieronder lees je hoe je dit doet.

Koop ervaringen (of spullen die een ervaring opleveren)

Stel je geeft €100 euro uit aan een theaterkaartje of een nieuwe spijkerbroek. Wat maakt je gelukkiger? Als je beiden leuk vindt dan zal het kaartje de doorslag geven. Een enorme stapel wetenschappelijk onderzoek toont dat je meer geluk ontleent aan de ervaring in het theater dan aan het dragen van die spijkerbroek. Je kunt het nog mooier maken voor jezelf door met iemand naar het theater te gaan. Dit maakt je simpelweg gelukkiger. Naast een concrete ervaring, kunnen spullen ook een ervaring geven. Zo kan het kopen van een kitesurfset je de ervaring van het kitesurfen geven of ervaar je bij het kijken naar een mooi schilderij aan je muur ook een sensatie van geluk.  

Weet wie je bent

Als je dan toch graag spullen koopt, zorg dan dat die bij je waardes passen. Wat vind jij belangrijk in het leven? Is dat familie? Koop dan iets waardoor je meer tijd met je familie doorbrengt (een bordspel of voetbaltafel). Vind je het belangrijk hoe andere mensen je zien? Koop dan kleding en spullen voor in je huis zodat je omgeving je gaat waarderen om hoe je eruitziet. Vind je gezond leven belangrijk? Geef je geld uit aan sportartikelen, voeding en boeken over levensstijl.

Geef anderen iets

Naast dat je goed moeten weten waarom je wat koopt, is het aanpassen voor wie je iets koopt een ‘game-changer’. Je uitgaven doen voor iemand anders dan voor jezelf maakt je gelukkiger. Naast je geluksgevoel maakt het je gezonder! Echt waar? Ja het blijkt een enorm effect op je gezondheid te hebben. Net zo sterk als het gebruik van bètablokkers of regelmatig sporten. Bizar he!

Het effect is het grootst als je uitgaven doet voor je nabije omgeving, zoals familie en goede vrienden. Dus je hoeft niet ineens cadeautjes voor mij te gaan kopen (tenzij je familie bent of me ziet als een goede vriend natuurlijk ?).

Nog even over schuld en bezit

Sparen maakt je niet per se gelukkiger, maar het zorgt wel dat je minder snel kans hebt op een ongelukkig gevoel. Het hebben van schulden maakt mensen onrustiger en ongelukkiger. Dus een ijzeren voorraad geld is handig om als buffer te dienen tussen geluk en ongeluk.

Zorgen voor een goed rendement op je uitgaven

Wees de komende periode eens bewust wat je uitgeeft. Telkens als je aan de kassa staat (online is makkelijker), vraag je je af of deze aankoop je echt gelukkiger maakt. Zou je je geld ook kunnen gebruiken voor iets anders dat je meer geluk geeft? Houd het eens bij en realiseer je dat elke euro ook uitgegeven kan worden aan iets anders. Hoe je dit slim doet, lees je volgende keer!

Vind je dit een geinig artikel of misschien zelfs nuttig?

Deel het met je omgeving zodat we allemaal iets gelukkiger worden.

Andere artikelen:

– Hoe jouw overtuigingen jezelf kunnen saboteren

– Podcast over risico

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop onderaan dit artikel! Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?