Slechte eigenschappen zorgen vaak dat je dingen die je wilt onbereikbaar worden. Dat geldt in alle facetten van het leven. Een voorbeeld van ‘slecht’ gedrag is uitstellen. Dit maakt dat je ‘straks’ wel gaat sporten, leren of sparen. In essentie begin je nooit en dit kan grote gevolgen hebben voor je fysieke, mentale en financiële gezondheid. 

Slechte beleggingseigenschappen zorgen voor teleurstellende resultaten en als neveneffect voor een pensioen dat verder weg ligt, een studie die niet betaald kan worden of een hypotheek die niet kan worden afgelost. 

Hoe los je dit op?

De meeste slechte eigenschappen komen naar boven als je verveelt of gestresst bent. Denk maar eens terug aan de momenten dat je te veel op je telefoon zat of online onnodig veel kleding kocht. Waarschijnlijk had je niet veel beters te doen (verveling) en stak een slechte eigenschap de kop op.

Stress is een belangrijke activator voor slechte beleggingsbeslissingen. Ik hoorde eind 2018 een ‘adviseur’ zeggen dat het nu wel een slechte tijd was om te beleggen. Een onzinnige uitspraak omdat de meeste beleggingen langdurig zijn en er dus geen goed of slecht moment is. Lees hier maar.

Ik ken ook beleggers die tijdens dalende beurzen stress ondervinden en daarom maar verkopen. Oeps. De snelste manier om geld te verliezen is om in een dal te verkopen. Gegarandeerd verlies.

Vervang je eigenschap

Het is vaak lastig om een eigenschap kwijt te raken. Ook omdat bepaalde eigenschappen horen bij wie je denkt te zijn. Altijd en direct je e-mail checken zorgt dat je een betrokken persoon bent. Terwijl het ook zorgt dat je minder efficient werkt. 

Makkelijker dan stoppen met bepaald gedrag is een vervanger zoeken die je hetzelfde gevoel geeft. Je kent vast wel een roker die wil stoppen. Maar bij de eerst volgende saaie of stressvolle dag is de peuk alweer in de mondhoek te vinden. Een alternatief voor die sigaret zou helpen.

Beleggen en slechte eigenschappen

Terug naar je beleggingen. Als je andere artikelen van me gelezen hebt, dan weet je dat we (helaas) niet zonder beleggen kunnen. In Nederland moeten we meer voor onszelf zorgen omdat de verzorgingsstaat met AOW, pensioenregelingen, studiefinanciering en maximaal lenen is vervangen door de participatiemaatschappij. Je moet dus zelf zorgen voor je vermogen in de toekomst. Beleggen is daarbij bijna altijd de enige mogelijkheid. Ik help je graag om het slim en succesvol te doen.

Veel mensen vinden beleggen niet leuk (saai) en eng (stress). Dit heeft als gevolg dat we massaal domme dingen doen als de beurs andere dingen doet dan we dachten. Dit heeft vooral grote gevolgen bij dalingen. Twee dingen gebeuren:

  1. We stoppen met inleggen
  2. Erger nog: we stoppen helemaal

Waarom dit erg is? Omdat dit gedrag leidt tot rendementen die overeenkomen met een spaarrekening. Vele onderzoeken laten zien dat beleggersgedrag tot een verlies van wel 5% per jaar leidt t.o.v. de beurs. En dat verschil kun je niet missen. Die extra procenten zorgen dat je wel kunt stoppen met werken, wel de studie van je kind kunt betalen of wel je hypotheek aflost.

Dus

Vervang je eigenschap door:

  • Jezelf te beloven iets anders te doen als de beurs daalt. Bijvoorbeeld: bij elke daling van meer dan 5% leg je 100 euro bij.
  • Vermijd prikkels en voorkom dat je gestresst wordt. Kijk geen nieuws en log niet in op je beleggingsrekening.
  • Trek met iemand op. Maak een afspraak met je financieel adviseur om bij stress contact te hebben. Je adviseur helpt je met je keuzes en zo haal je de emotie uit je beslissing.
  • Breng je toekomstig succes in beeld. Hoe ziet je pensioen eruit? Hoe gaat je kind studeren etc?
  • Gebruik ‘maar’. De beurs gaat nu omlaag, maar bijna altijd stijgt deze weer binnen een paar maanden. Mijn beleggingen zijn minder waard, maar ik weet dat rendementen op de lange termijn komen.
  • Maak een plan. Zorg dat je goed weet wat je moet doen om je doel te halen. Daarmee weet je ook wat je alternatieven zijn. Misschien is het alternatief meer aflossen op je hypotheek. Je hebt dan wel geen vermogen om leuke dingen te doen. Of een alternatief is sparen voor je pensioen. Je weet alleen dan dat je 5x zoveel moet inleggen elke maand. 

In 2019 zal de beurs ook weer bewegen. Wist je dat de meeste jaren de beurs positief is, maar dat je elk jaar tussentijdse dalingen hebt? Bereid je dus goed voor.

Ik gun iedereen een onbezorgd financieel leven. Laat je adviseren en geef zaken uit handen. Maak je druk waar je invloed op hebt en besteed vooral tijd aan zaken die je leuk vindt!

Veel succes.

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop onderaan dit artikel! Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?