Wat is belangrijker?

Motivatie om iets te willen bereiken of de juiste omstandigheden waarin je iets kunt bereiken?

Tuurlijk als voormalig (top)sporter zeg ik motivatie. Alles valt en staat bij de wil om te verbeteren en te winnen. Zonder de juiste instelling ben je bij voorbaat kansloos. Inmiddels weet ik dat dit belangrijk is, maar dat de omstandigheden een grotere rol spelen bij het behalen van succes. 

Je gedrag en de omstandigheden

We zijn in Europa succesvoller met landbouw dan in Amerika en Afrika. Komt dat doordat wij slimmer en gemotiveerder zijn?

Als je kijkt naar de continenten dan is het duidelijk dat ze in vorm van elkaar verschillen. Afrika, Noord-Amerika en Zuid-Amerika zijn lang gerekt van noord naar zuid. Europa en Azië zijn dat juist van west naar oost. Wist je dat dit verschil grote impact heeft gehad op menselijk handelen?

Het was in Europa en Azië gemakkelijker om landbouw te bedrijven omdat het klimaat veel gelijkmatiger verdeeld is dan op de andere continenten. Als je van noord naar zuid reist komt je van de sneeuw in de woestijn. Terwijl van west naar oost de omstandigheden veel minder extreem veranderen. Het gevolg hiervan was dat er meer eten werd geproduceerd. De bevolking groeide sneller, legers werden groter en innovatie nam een vlucht. Simpelweg het gevolg van de omstandigheden. De motivatie van een Afrikaanse boer was minimaal gelijk aan die van een Europese, maar spruiten verbouwen in de gortdroge woestijn levert nu eenmaal minder op dan op een mooie vlakte met zo nu en dan regen.

Omstandigheden zijn dus van groot belang voor succes. Als je dus je kansen op succes wilt maximaliseren, moet je zorgen dat je omgeving hier klaar voor is.

Zorgen voor een betere omgeving

Het is mogelijk om je omgeving aan te passen, zodat je succesvoller kunt worden.

Hieronder drie ideeën:

1. Automatiseer goede beslissingen

Probeer als het mogelijk is je omgeving in te richten op de gewenste uitkomst. Een goed voorbeeld hiervan is sparen voor later (studiepot van je kinderen, eerder stoppen met werken of het aflossen van je hypotheek). De kans is veel groter dat je deze doelen haalt, als je automatisch inlegt. Dit kan simpel door een incasso of een periodieke overboeking. Onderzoek laat zien dat je discipline om te blijven inleggen enorm toeneemt. Uiteraard wordt je kans op succes ook groter. 

2. Zorg voor een logische flow

Bij het boeken van een vliegticket, krijg je vaak vlak voor het definitief boeken nog een pop-up scherm zien. Daarin staat een verzekering die je niet mag missen. Dit heeft gezorgd voor een enorme toename van het aantal afgesloten verzekeringen. Het staat op de juiste plaats in het proces. Je wilt zekerheid over je ticket en dus kiezen veel mensen voor de aangeboden optie.

Ontwerp een flow met je gewenste gewoontes, waarmee je de huidige manier van doen verandert. Stel je wilt vaker gaan sporten. Zorg dat onderweg naar je werk langs de sportschool rijdt en niet om hoeft te rijden. Of als je wilt afvallen zet dan gezond eten op tafel. De kunst is om de gewenste gewoontes in je normale patroon te passen. Zo kost het je weinig extra moeite en behaal je makkelijker je beoogde succes.

3. Verwijder ongewenste omstandigheden

De Afrikaanse boer kan van de woestijn niet ineens een groene oase maken. Jij hebt vaak wel invloed op omstandigheden. Pas je boodschappenlijstje aan en haal frisdrank eraf als je wilt afvallen. Verstop de koekjes en zet appels op tafel. Minder TV kijken? Verander de positie van de bank, zodat je niet direct recht voor de pit zit. Ben je een belegger? Kijk dan niet naar de beurskoersen en de stand van je portefeuille. Deze aandacht zorgt voor onrust en dat wil je juist voorkomen om de kans op een goed resultaat te vergroten.

Wees bewust van je omstandigheden

Zit iets tegen?  Dan geven we snel onze omgeving de schuld. Een wedstrijd verlies je door de scheidsrechter. Je bent te laat op je werk door een onvoorziene file. Gaat het juist goed? Dan heb je het goed gedaan. Je wint de wedstrijd omdat je beter bent. Op tijd op je werk komt door je goede voorbereiding. In essentie is het belangrijk dat je weet dat omstandigheden veel invloed hebben op zowel goed als slechte gebeurtenissen. Als het je goed afgaat, vraag je eens af hoe dat komt. Naast je uitstekende motivatie moet je weten wat je hoe je omgeving je helpt. Uiteraard is dit nog effectiever als het minder goed gaat. Wat houd je tegen, wat zorgt voor tegenslag?

Hoe verander jij je omstandigheden?

Heb je mijn gratis e-book af? Download het hier.

Vind je het artikel interessant? Deze drie dingen vind je mogelijk ook leuk:

  1. Interessante artikelen: Lees mijn nuttige artikelen over gedrag, keuzes en financiën
  2. BoekNet Iets Slimmer is een toegankelijk en vermakelijk boek over hoe je beslissingen neemt
  3. Keynote: Nodig me eens uit voor een presentatie voor je collega’s of op je seminar. Ik vertel graag meer over hoe je beslissingen neemt en hoe je dat beter kunt doen.

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?