· 

Hoe informatie je keuzes verziekt

Herken je dit? Veel mensen hebben angst om te zwemmen op plekken waar haaien voorkomen. Liever blijven ze op het strand dan dat ze de gevaarlijke zee in gaan.

 

Maar hoe groot is de kans dat je wordt gebeten door een haai? Is het echt gevaarlijk om in de zee te zwemmen waar deze roofvissen wonen en kun je beter op het strand blijven?

 

Deze keuze die mensen maken in dit geval is vaak gebaseerd op eenzijdige informatie. 

Copyright: Michiel van Vugt
Copyright: Michiel van Vugt

Haaienaanvallen spreken tot de verbeelding en elke aanval is wereldnieuws. Onze angst voor haaien is versterkt door de epische serie JAWS-films. In deze blockbusters valt een enorme haai willekeurige mensen aan. 

 

Geen wonder dat zoveel mensen bang zijn voor haaien. Maar is dit wel terecht? Kun je niet beter de prachtige zee in gaan?

 

Hieronder staat een aantal statistieken over het aantal menselijke doden door dieren. 

Het is helder. Pas op voor honden, paarden, mieren en koeien. Geen zorgen om de haai.

 

Waarom zijn we dan toch zo bang? Dit heeft alles te maken met de informatie die je krijgt. Elke keer dat iemand overlijdt door een haaienaanval lees je dit op NU, NOS en Teletekst 101. Het is zo bijzonder dat het nieuws is. En doordat het nieuws is, krijgt het je aandacht. Deze beschikbaarheid van informatie zorgt ervoor dat je gaat denken dat haaien echt gevaarlijk zijn. 

 

Hoe komt dit?

Tijdens de ontwikkeling van de mensheid was beschikbare informatie waardevol. Als iemand van de stam overleed door het eten van een verkeerde bes, werd dit generaties verteld van vader op zoon. Informatie is dus belangrijk om te overleven.

 

Je krijgt tegenwoordig echter zoveel informatie dat je het overgrote deel niet meer tot je neemt. Gebeurtenissen die zeldzaam zijn, worden nieuws. Het feit dat een hond 5.000 keer zo gevaarlijk is dan een haai, weet je daarom niet. 

 

Informatie en beleggen

In 2009 vroeg een bekende Amerikaanse vermogensbeheerder aan een grote groep klanten wat ze dachten dat de Amerikaanse beurs zou doen in 2009, 2010 en 2011. Dit zijn de antwoorden:

Jaar % mensen denkt dat beurs daalt of gelijk blijft
2009 66%
2010 48%
2011 53%

Wat gebeurde er echt? 2009, 2010 en 2011 steeg de beurs. Hoe kan het dat de voorspellingen zo slecht waren? Alle mensen hadden de beschikbare informatie van het dramatische beursjaar 2008 in hun hoofd. Op basis van die beperkte (aanwezige) informatie maakten zij hun keuzes. Dat de beurs gemiddeld op lange termijn sterk groeit, waren ze kennelijk even vergeten.

 

Het gevolg van dit gedrag is dat sommige mensen te laat beginnen met beleggen of helemaal geen vertrouwen in de beurs hebben. Dit is vooral zonde voor je eigen toekomst. Beleggen geeft namelijk veel mensen de mogelijkheid vermogen op te bouwen voor later. En wist je dat je met geld makkelijker dingen kunt doen die jij wilt?

 

Wat zou je kunnen doen?

Om beter om te gaan met informatie adviseer ik je een aantal dingen. Het simpelste is om actief op zoek te gaan naar tegenbewijs voor je eigen mening. Denk je dat beleggen niet werkt? Ga op zoek naar bewijs dat het wel werkt. 

 

Zoek daarnaast ook moeilijk beschikbare informatie. Dus niet alleen op de bekende websites en media kijken, maar lees eens een inhoudelijk boek over een bepaald onderwerp dat je aangaat.

 

De laatste manier is om je te laten begeleiden bij belangrijke keuzes. Iemand die veel verstand van zaken heeft, gaat je helpen met betere keuzes. Zo gaf mijn duikgids recent aan dat er geen haaien zitten op de plek waar we gingen duiken. Hij dook elke dag op dat rif en is dus een specialist. Zo werkt het ook met keuzes over je geldzaken. Neem een specialist in de hand die je helpt. Zo word ook jij net iets slimmer!

 

Lees ook: Hoe jouw overtuigingen jezelf kunnen saboteren

Luister: Podcast over de valkuil van informatie

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een  veelgevraagd spreker

 

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

 

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking! Help mee en deel dit artikel!

Reactie schrijven

Commentaren: 0