Stel…. Je staat bij de koffieautomaat en je hoort per ongeluk je baas met de HR-manager overleggen. Het gaat over jou! Je hoort haar zeggen dat ze je een loonsverhoging willen geven van €350,- per maand. Omschrijf eens hoe blij je van dit nieuws zou worden? Welke termen komen bij je op?

Stel je nu een andere situatie voor. Je staat bij de koffieautomaat en je hoort per ongeluk je baas met de HR-manager overleggen. Nu hoor je echter dat ze je salaris met €350,- willen korten. Wat roept dit bij je op? Verdriet, teleurstelling, boosheid?

Verliesaversie
Als je net als de meeste mensen bent, heb je sterkere gevoelens tijdens de tweede situatie. Onderzoek toont dit aan. Het blijkt dat we anders reageren op een verlies of winst van hetzelfde. Verlies voelt veel vervelender. Dit noemen we ook wel verliesaversie.

Je manier van beslissen verandert als het gevoel van verliezen wordt geïntroduceerd. Misschien ervaar je dit ook in onderstaand experiment, dat beschreven is in Science.

Deelnemers kregen €50,- en werden daarna gevraagd te kiezen tussen 2 opties:

  1. Houd €30,- of
  2. Gok met een 50/50 kans op het houden of verliezen van €50,-

57% kiest voor optie 1. Daarna werd de eerste optie veranderd. Nu is de keuze tussen:

  1. Verlies €20,- of
  2. Gok met een 50/50 kans op het houden of verliezen van €50,-

Je voelt het vast al aankomen. Het aantal mensen dat optie 1 kiest daalt naar 39%. Dit is een significante verandering. 

Bron: Scienemag.com
Bron: Scienemag.com

Beleggers

Onze afkeer van verlies geldt helaas ook voor beleggers. Stel je hebt twee aandelen in je portefeuille. Beiden heb je aangekocht voor €100. A is vandaag €80 waard, terwijl B gestegen is naar €120. Je hebt geld nodig. Welk aandeel verkoop je?

Als je aandeel B zegt, dan ben je mogelijk gevoelig voor verliesaversie. Veel beleggers kiezen inderdaad om aandeel A aan te houden, omdat ze het verlies niet willen nemen. Mede door het ankerpunt van €100 zien we het verlies van €20.

Dit is niet de juiste keuze als je in de geschiedenisboeken kijkt. In onderstaande grafiek zie je de beste 10% van de Amerikaanse S&P 500 index vergeleken met de slechte 10% van een jaar. Over een periode van 15 jaar zie je dat je beter de winstgevende aandelen vast kunt houden. Het gevolg voor je eerdere keuze om aandeel B te verkopen, kost je op termijn dus bijna 40% rendement. 

Bron: Bloomberg
Bron: Bloomberg

Marketing

Verliesaversie is de vriend van marketeers. Het werk van deze beroepsgroep is je overtuigen iets te gaan doen. Vaak het kopen van een product of het afnemen van een dienst. Logisch dus dat ze gebruik maken van de bekende gedragsinzichten. Onze keuzes maken we niet rationeel, maar laten we voor een groot deel afhangen van allerlei onbewuste processen. Dit zijn drie veelgebruikte manieren om ons onbewuste aan te spreken en verliesaversie te gebruiken:

1. Je eigenaar maken

Als je voelt dat iets van jou is dan neem je er minder snel afscheid van. Vandaar de “probeer het nu voor 30 dagen en vind je het niets, stuur het gewoon terug.” Een groot aantal mensen ziet het product inmiddels als iets dat van hen is en dus houden ze het.

2. Schaarsheid

FOMO (Fear Of Missing Out) is een angst die sterk aanwezig is. De hedendaagse social media maken dit nog erger dan het al was. Marketeers maken gretig gebruik van dit gevoel door uitdrukkingen te gebruiken zoals ‘nog maar 2 paar over’ of ‘nog 3 uur korting op.. ‘.

3. Cadeaus

Door een cadeau toe te voegen aan een product of dienst ben je eerder geneigd dit af te nemen. We willen een kans op een gratis cadeau niet missen. En je krijgt het gevoel erbij dat je een goede deal gedaan hebt.

Omgaan met verliesaversie

Het is niet gemakkelijk om verliesaversie te voorkomen. Wel bestaat een aantal strategieën die je kunt gebruiken om het net iets slimmer te doen. Zorg dat je vanuit een groter perspectief kijkt. Dus bij het voorbeeld van de aandelen kijk je niet naar de losse aandelen, maar naar je gehele portefeuille. Realiseer ook dat je beslissingen voor de lange termijn zijn. Ook dit is een manier om je beeld te verruimen. Het blijkt ook dat goed nadenken over een beslissing je gevoel van spijt en teleurstelling kleiner maakt. Dus als je vooraf goed nadenkt of je aandeel A of B wilt verkopen, dan heb je later minder spijt als je beslissing verkeerd uitpakt.

Samengevat:

Denk groter en denk na.

Eerder verschenen artikelen in deze reeks

6 juni: Waarom beleggen niet werkt

12 juni: Zo time je succesvol op de beurs

19 juni: Waarom je instinct niet meer nodig is

26 juni: Wat getallen met je kunnen doen

Volgende week

Is het slim om potjes te maken voor je uitgaven, zoals vakantie, studiepot of pensioen?

Daarna lees je meer over:

17 juli: De kracht van een derde

Tenslotte. Mijn doel is om 10.000.000 mensen te inspireren na te denken over hun financiële toekomst. Help je mee? Deel dit artikel met een knop hieronder, luister een podcast of nodig me uit voor een presentatie. Plan je eigen dromen met de Purpuz planner. 

Neem vooral contact op voor vragen of plaats hieronder een opmerking!

Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl
Bron: Merel van Vugt woelfpek.nl

Michiel van Vugt is schrijver van Net Iets Slimmer en Genoeg? en is een veelgevraagd spreker

Hij schrijft en spreekt graag over gedrag, geld en je leven.

Hij werkt bij NNEK Vermogensbeheer en helpt professionele adviseurs bij een succesvol financieel adviesbedrijf. 

Chat openen
Scan de code
Hallo 👋
Hoe mag ik je helpen?